Start / Ting du bør tenke på før du kjøper en dieselkanon
Guider

Kjøpsveiledning for dieselpistoler

8-11-2023
Skrevet av: Christian Karlsson
Foto: Mattias Stockhaus
Les vår guide til dieselpistoler og finn ut hvilken modell som passer for deg.

Ting du bør tenke på før du kjøper en dieselkanon

En dieselpistol, eller varmepistol som den også kalles, er et godt valg for midlertidig oppvarming og tilleggsoppvarming fordi den er kostnadseffektiv både i innkjøp og drift. I tillegg kreves det ingen installasjon. En varmekanon kan også være en redningsplanke i nødsituasjoner når det vanlige varmesystemet ikke fungerer.

Dieselkanoner kjennetegnes ved at de er enkle å håndtere og flytte, samt at de er pålitelige og fleksible, noe som gjør dem ideelle for bygg- og anleggssektoren, garasjer og verksteder etc.

Vanlige bruksområder for varmekanoner er

  • Oppvarming av lager, verksteder og garasjer.
  • Oppvarming og tørking på byggeplasser.
  • Oppvarming av midlertidige konstruksjoner som f.eks. telt.
  • Tilleggsoppvarming for tørketromler osv.

Dieselpistolene er tilgjengelige i to varianter - med og uten skorstein

Skorsteinsløse dieselkanoner

Skorsteinsløse varmeovner har direkte forbrenning, noe som betyr at dieselen forbrennes uten at avgassene skilles fra den varme luften. Det betyr at både varmluft og avgasser blåses inn i rommet som varmes opp. En dieselkanon med direkte forbrenning bør derfor aldri brukes i rom der det oppholder seg mennesker.

Vanlige bruksområder for dieselkanoner uten skorstein er

  • Oppvarming eller tørking av ubebodde rom.
  • Oppvarming ved arbeid utendørs.

Dieselkanoner med skorstein

Varmekanoner med skorstein har indirekte forbrenning, noe som betyr at avgassene allerede under forbrenningen skilles fra den varme luften og føres ut via skorsteinen. Det er viktig å koble en slange til skorsteinen og lede avgassene til et rom der det ikke oppholder seg mennesker, eller helst utendørs.

Dette alternativet er egnet for de som arbeider i rommet som varmes opp.

Hvordan velge riktig dieselpistol

Hvilken type varmeovn og hvilken effekt du trenger, avhenger helt av hva du skal varme opp og hvilke behov du har. Her er noen viktige spørsmål du bør stille deg selv når du skal kjøpe et varmeapparat.

Hvor stort er rommet som skal varmes opp?

Det nytter ikke å se isolert på kvadratmeterarealet, for volumet spiller en større rolle for oppvarmingen. Det er antall kubikkmeter som avgjør hvor stor effekt du trenger fra dieselkanonen. Husk også at det kan være smart å supplere store lokaler med vifter fordi varmen stiger oppover.

Hvor kaldt er det i omgivelsene?

Hvis det er kaldt i omgivelsene, spiller det selvsagt en stor rolle. Jo kaldere det er, desto mer effekt trenger du.

Hvilket nivå ønsker du å varme opp til?

Vil du ha romtemperatur eller bare vedlikeholdsoppvarming? Jo høyere nivå, desto mer effekt trenger du.

Hvor godt isolert er det?

Om lokalene er trekkfulle eller godt isolert, er en annen faktor som påvirker valget ditt. Et trekkfullt og dårlig isolert rom krever en varmepistol med høyere effekt enn et godt isolert rom med lite trekk.

Har du mange vinduer?

Vinduer står for et relativt stort varmetap ettersom mye av varmen stråler ut. Nyere vinduer er betydelig mer energieffektive enn gamle. Har du mange vinduer eller gamle vinduer i dårlig stand, er dette også en faktor å ta hensyn til.

Her finner du alle våre dieselovner!