Hur grillar man olika grönsaker & köttsorter?
Skrevet av: Victor Lundqvist
Det er verdt å huske på at selv om kjøtt er en stor del av grillingen, og som regel det mange har på grillen, finnes det mange andre smakfulle ingredienser som kan grilles for å skape en balansert og spennende meny. Maiskolber, kål, vannmelon, pizza og halloumi er alle utmerkede valg.
For å bli en sann mester i grillkunsten må man hele tiden ha lyst til å lære, eksperimentere og finne gleden ved å lage mat. Tiden det tar å grille noe varierer avhengig av varmen på grillen, men her er et estimat på tidsrammene, og du vil lære om de forskjellige kjøttslagene, men også hvilken indre temperatur du bør ha for å få et virkelig godt måltid.
Nedenfor kan du se de vanligste spørsmålene om hvordan du griller forskjellige typer mat.
Hvis du vil se på temperaturen på de forskjellige kjøttslagene, kan du finne den her!
Vanlige spørsmål
Hvordan grille laks?
Når du griller en side av laks, gir indirekte grilling det beste resultatet. Sikt på en innvendig temperatur på 50-52 grader Celsius for et saftig og deilig resultat. Bruk et kjøtttermometer for å sikre at du når riktig temperatur uten å oversteke fisken.
Hvordan grille laks i folie?
For å grille laks i folie bør du fortsatt bruke indirekte varme og sikte på samme temperatur som når du griller en vanlig side av laks – mellom 50-52 grader celsius. Legg laksen på et ark med folie og topp med krydder som dill, persille, sitron og gressløk før du forsegler pakken. Dampen vil holde fisken saftig mens den grilles.
Hvordan grille lam?
Det er flere måter å grille lam på og det kommer litt an på hva slags kjøtt du har, om du har for eksempel en roastbiff, ribbe eller kotelett – men alt kan grilles! Når det gjelder lammehyller, bruk direkte varme og sikte på en innvendig temperatur på 55-60 grader Celsius. Dette gir en ”medium rare” matlaging som får frem de naturlige smakene til lammet.
Tips!: Gode krydder til grilling av lam er hvitløk, sitron, salt & pepper.
Hvordan grille mais?
Maiskolber grilles best rett over varmen. Pass på at de er gyllenbrune og karamelliserte for å få frem søtheten til maisen. Med en grilltemperatur på 180 grader foretrekker vi 20 minutters grilling for perfekte resultater.
Er det mulig å grille juleskinken?
Jepp! For å grille juleskinke, bruk indirekte varme og mål innvendig temperatur på 70-75 grader Celsius. Dette gir deg en saftig skinke med en litt røyksmak.
Hvordan griller du villsvin?
Grilling av villsvin: Grill villsvin indirekte og mål innvendig temperatur på 60-65 grader Celsius for middels steking. Det er mange som råder en til å grille villsvinet til 68 grader, men allerede ved 62 grader er kjøttet tilstrekkelig gjennomstekt uten å tørke ut.
Tips: La kjøttstykket hvile skikkelig før servering, ca 20 minutter er greit.
Hvordan grille kål?
Grill hvitkål: Skjær hvitkålen i skiver og grill rett over varmen til den er gyldenbrun og myk.
Kantene på kålen gir en søt og stekt smak.
Hvordan grille vegansk?
Vegansk grilling kan bety alt fra grønnsaker til tofu og seitan. Vær kreativ & tør! Det meste av vegansk grilling er enkelt, og du vil raskt se når bitene er ferdige, eller når de begynner å bli myke.
Hvordan griller du elgkjøtt?
Grilling av elgkjøtt (inkludert elgfilet, elglår, elgstek og elgtrecote): Bruk indirekte grilling og mål innvendig temperatur på 57-60 grader Celsius for medium rare. La stykket hvile i minst 20 minutter for å la saften av stykket fordele seg jevnt!
Hvordan grille kylling?
Ved grilling av kylling & kyllingfilet er lett å brenne, så det er veldig viktig å snu kyllingen ofte og for å beholde saftigheten bør du marinere kjøttet før du legger det på grillen. Sikt på en temperatur mellom 70-75 grader før du fjerner kyllingen.
Tips: Mariner kyllingen over natten for en mer intens smaksopplevelse!
Hvordan griller du mørbrad og mørbrad?
Griller du mørbrad og lår, varierer innertemperaturen avhengig av om det er svinekjøtt, biff eller kylling, men generelt bør du sikte på mellom 60-70 grader Celsius.
Hvordan grille vannmelon?
Skjær vannmelonen i tykke skiver på 2-4 cm og grill rett over varmen til den er karamellisert. Varmen fra grillen vil få frem sødmen til melonen, og gi den en litt røykaktig smak. Prøve!
Hvordan grille løk?
Pass på å vaske løken og del den i to, grill over åpen flamme til den har fått litt farge og føles myk. Dryss på flaksalt for beste smak!
Hvordan grille halloumi?
Grill halloumien direkte over varmen til den er gyldenbrun på begge sider. Den varme grillen gir halloumien en deilig crunch og forsterker saltheten.
Temperatur for ulike kjøttstykker
Sjelden | Middels | Godt gjort | |
---|---|---|---|
Kalventrecôte Hel & Skivor | 56° | 57-58° | 62° |
Kalvstek | 65° | 68° | |
Kalvfile | 63° | 70° | |
Entrecote | 50-55° | 58-60° | 65-70° |
Flankstek | 58-60° | ||
Fransk | 70-75° | ||
Högrev | 62-65° | 70-80° | |
Nötbog | 62-65° | 70-80° | |
Nötstek | 63-68° | 70-75° | |
Rostbiff & Biff | 60° | 70° | |
Ryggbiff | 48-52° | 54-60° | 65-68° |
Oxfilé & Rostas | 55° | 60° | 65° |