Velg riktig sprengningsutstyr
Skrevet av: Johannes Joelsson
Hva bør du tenke på før du kjøper?
- Hva trengs til blåsing?
- Hvor stor kompressor trenger du til blåsing?
- Blåseskap eller blåsetank?
- Hvilket blåsemiddel bør jeg velge?
- Beskyttelsesutstyr
1. Hva trengs for å sprenge?
Det første du trenger for å komme i gang, er en kompressor. Kompressoren er det som gir deg trykk og luftstrøm i sprengningspistolen og som også flytter sprengningsmiddelet.
Det andre du trenger er enten et sprengningsskap, en sprengningstank eller en sprengningspistol med beholder. Her må du tenke litt, hva skal du sprenge? Får det plass i et blåseskap eller trenger du en blåsetank som er litt mer mobil og som du kan bruke til større gjenstander? Eller vet du at du skal sprenge svært sjelden? I så fall er en blåsemaskin med beholder som du bare kobler til kompressoren, fyller beholderen med blåsemiddel og setter i gang.
Det siste du trenger for å komme i gang med blåsingen, er et blåsemiddel. Det er mye å velge mellom: Soda, glass, sand, ulike typer silikatbaserte midler, aluminiumoksider, stålkuler, stålsand og du kan til og med blåse med nøtteskall.
Vi tilbyr: Soda, glass, sand og kalsiumsilikat- og aluminiumoksidmidler.
2. Hvor stor kompressor trenger du for å blåse?
Hvis du bruker en selvstendig blåsemaskin, anbefaler vi en kompressor som produserer minst 300 l/min. Hvis du bruker en blåsetank eller et blåseskap, anbefaler vi en kompressor som produserer minst 500 l/min, men helst mer (dette varierer også avhengig av størrelsen på blåseaggregatet eller blåsekabinettet).
Dette er hvor mye luft kompressoren din må kunne produsere.
Mindre blåsekabinett:
Minst 300 l/min
Større blåsekabinett:
Minst 500 l/min
Blåstank:
Minst 300 l/min
Kun blåsepistol:
Minst 300 l/min
Se vår trykkluftguide her: Velg riktig kompressor og trykkluft
3. Blåseskap eller blåsestank?
Sprengningspistol med beholder er et alternativ for dem som vet at de ikke skal blåses så mye, men som likevel trenger noe som ikke koster så mye. I likhet med blåsetanken er det mer mobilt og kan brukes så lenge det er en kompressor i nærheten. Fordelene med blåseskapet er at du slipper å rengjøre gulvet for blåsemiddel og kan resirkulere blåsemiddelet du bruker, med unntak av de mindre modellene av blåseskap.
Fordelene med blåsetanken er at du ikke er låst til en bestemt størrelse på objektet du skal blåses, slik du er med et blåseskap. Med en blåsetank kan du imidlertid ikke resirkulere blåsemiddelet, med mindre du kjøper et blåseskap med resirkulering.
4. Sprengstoff: Hvilket bør jeg velge?
Kalsiumsilikat brukes til blåsing av stål-, stein- og betongoverflater.
Soda brukes til restaurering og rengjøring av biler og deler av andre kjøretøy, vedlikehold av bygninger, båter og campingvogner.
Glass brukes til blåsing av dyp rust, korrosjon, hard maling og lakk.
Aluminiumoksid brukes til blåsing av harde overflater som rustfritt stål, sementkarbid og magneter, samt til blåsing av materialer som skal brukes til elektronikk eller andre tynne materialer. Når du velger slipemiddel, er det viktig å ta hensyn til hvilken kornstørrelse du ønsker å bruke til arbeidet ditt. Kornstørrelsen på slipemidler varierer ofte fra 0,2 til 0,8 mm.
Finere korn gir en finere finish og brukes ofte når du bare trenger å kutte en liten mengde materiale og samtidig oppnå en fin finish. Grovere korn kutter mer materiale og er generelt raskere. Det egner seg godt til gjenstander der det ikke er så viktig med en fin finish.
5. Beskyttelsesutstyr
Sist, men ikke minst, må du huske å bruke verneutstyr. Når du sprenger, er det viktig at du beskytter hendene og ansiktet, og for å gjøre dette finnes det spesielle sprengningshansker som beskytter hendene mot sprut fra sprengstoffet, og beskyttelseshetter som beskytter hodet. Vi tilbyr hansker og beskyttelseshetter fra vårt eget merke Hawk.